Matkan vaikein vaihe on paluu arkeen.
Suunnitteluvaiheessa iltojen pitkät tunnit rassaavat aamulla, mutta tuntuvat univelan arvoisilta. Matkan mahdollisuudet kuohuttavat mieltä ja vaihtoehdot valvottavat vielä vuoteessa. Karttaohjelmia rullataan eestaas. Kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti reitillä olevien palvelujen ja erityiskohteiden tiedot.
Matka on se helpoin osa. Mennään ja melotaan. Toki matkantekoon liittyy monia friktiotita ja hankaluuksia. Tuuli ja aallot eivät ole niitä matkantekoon kuuluvia hankaluuksia. Ne tulevat kaupan mukana. Ukkospuuskat, tainnuttava helle tai jännä sivumyötäinen aalto ovat retken olennaisia osia. Niissä mennään.
Matkalla mieltä syövät pienet asiat. Pitkään haaveiltu pizza olikin huonoa, valittu saari oli sottainen tai että Äänekosken asemakaava on sekava. Nämä ovat onneksi juuri niitä sekundäärisiä murheitä, jotka unohtuvat heti vesille päästyä.
Parhautta matkalla ovat upeat maisemat ja uudet kokemukset. Maisemien ykköskastiin nousee Keitele isoine aavoine selkineeen. Saimme kokea ne tyyninä ja henkeä salpaavan kauniina. Jos keli olisi ollut toinen olisimme päässett kokemaan merellisen aallon ja suurien sisävesien armottomuuden.
Sulut olivat ehdottomasti tämän matkan mieleenpainuvin paketti. Keiteleen kanavan sulut olivat tunnistettavasti samanlaisia. Bilatelaarisen kaupan viime vaiheessa rakennetun Keiteleen kanavan sulut muistuttavat toisiaan. Kullakin oli kuitenkin omat ominaispiirteensä. Useimmiten vieressä virtaava koski toi omat haasteensa sululle lähestymiseen. Opimme vähitellen ottamaan oikean ennakon virtaan. Ensimmäisillä kerroilla oli vähällä ettei kajakin kylki paukkunut uittorajoittimiin virran viemänä.
Keiteleen itsepalvelusulut olivat moitteettomia. Vetonarut olivat riittävän pitkiä myös kajakista kurottaville. Sulkujen täyttövirtaukset olivat kajakkilautalle helposti hallittavia. Matkan ainoalla palvelusululla sulkumestari oli valmis säännöstelemään virtausta miellyttävän noston takaamiseksi. Siitä vielä kiitos Keiteleen kanavan sulkumestarille, joka päivysti Paatelan sululla.
Kiesimän ja Neiturin kanavat poikkesivat totutuista. Kiesimä vei alaspäin. Kiesimän itsepalvelusulun naru olikin kettinki, jonka pää oli niin kaukana ylhäällä ettei siihen kajakista voinut millään ylettyä. Päivystävän kanavamestarin ohjeista huolimatta onnistuimme laukaisemaan sulkumekanismin.
Yritin aikani kietoa kettinkiä melan ympäri. Yritin lyödä ketjua niin että laukaisuimpullsi olisi riittävä. Ei toiminut. Timo irroitti varamelansa, jossa oli pieni uloke vesitippuja ohjaamassa. Minä roikuin tikkaissa ja pidin lauttaa koossa. Parilla yrittämällä Timo sai ulokkeen tarttumaan ketjun reikään. Nykäisy ja niin taas sulkuportit aukesivat.
Kiesimän ja Neiturin kanavassa ei ole köysiä - ja hyvä niin. Kajakeille osoittaui huomattavasti paremmaksi vaihtoehdoksi tikastuki. Virtaukset nopeasti nostavissa / laskevissa kanavisssa ovat niin voimakkaista ja tempovia, että köydessä roikkuminen olisi ollut liian haastavaa.
Tikkaassa oli kiinteä tuki. Oikea tekniikka lautassa löytyi Neiturissa, jossa nostopyörteet olivat voimakkaimmat kokemamme.
Näin se pitää tehdä. Kajakit lauttaan. Toinen mies tikkaisiin kiinni. Jos pidät oikella kädellä kiinni, pidä mela vasemmassa kädessä kainalon alla. Kun pyörre vääntää keulaa sulkualtaan reunaan, torju etupuolelta ja tue mela vartaloon. Pyörteen vääntäessä perää kohti betonia pidä edelleen mela kyljessä kiinni ja blokkaa seinä takaa. Otetta ei tarvitse vaihtaa. Lauttaa kiinni pitävän ulommaisen kajakistin täytyy toki hieman varoa melan liikkeitä.
Viimeinen suositus on, että hiilikuitumela ei ole paras tähän työhön. Varamelaksi kaavailtu muovilapainen Lendal olikin sulkujen takia päämela. Samalla todettakoon, että ruotsalainen nopea muotoilu kärsii suluissa enemmän kuin walesilainen. Erään sulun sisävuoron jälkeen ruotsalaista piti paikata, mutta walesilainen sisävuorossa jätti vain jälkensä sulun seinään.
Kyllä se nyt vain on niin, että Walesissa osataan tehdä kajakkeja kaikkiin olosuhteisiin. Timo meloi Nigel Dennis Kayaksin Explorer HV:llä. Kajakki hymyili, kun pyörteet hakkasivat sitä sulun karkeisiin seiniin. Kaikilla tuulilla se kulki niin kuin kuski halusi. Reipas sivumyötänenkin vain hymyilytti kuskia.
Ruotsin kajakki otti sulussa pienen hitin keulaan. Piti paikata. Ruotsin kajakki oli taas huippua rantautumista etsiessä. Evä ylhäällä sitä pyöritti ympäri vaikka paikallaan. Iso aukko mahdollisti mahdottomat rantautumiset. Molemmat jalat sai nostettua yhtäaikaa ulos ja alas kajakin melommin puolin.
Ruotsin kajakin parhautta oli ehdottomasti melonta-asento. Ison aukon ansiosta oli mahdollista meloa pääosa matkasta polvet yhdessä voimakkaalla jalkatyöllä ja vartalon kierrolla. Rantautuessa jalat olivat vetreät eivätkä matkallakaan jalat puutuneet.
Ruotsin kajakki on nopea. Niin paljon kuin voimaa haluaakin laittaa ei tunnu runkonopeus tulevan vastaan. Myötäsurffiin se lähtee hyvin ja kulkee pienessäkin myötäallossa kepeästi. Harjoittelulenkillä merellä sivuaaltokin sujui nätisti 10ms tuulessa. Lattapohjan takia se toki vaati varuillaan olevaa lantiota.
Matkan opetukset:
- vältä paskoja leiripaikkoja (Laukaan retkisatama)
- vältä paskoja pizzoja (Äänekoski)
- nauti puhtaista vesistä ja aavoista selistä (Keitele)
- nauti suluista (kaikkine omine ominaispiirteineen)
- matkalla on helppo olla, paluu arkeen on vaikeampaa
- muista käyttää kameraa riittävästi